takläggare

Takläggning i Stockholm

Takläggning i Stockholm

Att lägga om taket är ett riktigt hantverk, och för att det ska bli bra krävs en skicklig takläggare. Kostnaden för att lägga om ett tak varierar beroende på takmaterial. De dyraste materialen är tegel och betong, men de har också en väldigt lång livslängd, i alla fall så länge som man underhåller dem som man ska. Men den högre kostnaden för dessa tak beror också på att det tar mycket längre tid för en takläggare att lägga och pussla ihop ett tak av tegel eller betong, än vad det exempelvis tar att lägga ett plåt- eller papptak.

Tegel är trots den högre kostnaden det mest populära materialet vid Takläggning i Stockholm. Därefter kommer plåttaket, som kan ha en hållbarhet på mellan fyrtio och femtio år. Till skillnad från tegel är plåt nästintill underhållsfritt, men kan behöva målas om och fixas ifall det mister sin färg eller börjar rosta. Ett plåttak går att få i många olika kulörer men vanligast är svart och rött. Det finns också plåttak med mönster som ser ut som tegelpannor och på avstånd kan det var svårt att se skillnad.

 

 

Viktigt att anlita en kunnig och erfaren takläggare

Billigast och snabbast att lägga för en takläggare är papptaket. Men det materialet har också en kortare hållbarhet än alla de andra taktyperna. Om väderförhållandena inte är alltför tuffa kan ett papptak hålla i trettio år, men utsätts det för mycket stark sol kan livslängden förkortas med hela tio år. 

Eftersom ett nytt tak kostar en hel del är det också viktigt att anlita en skicklig och erfaren takläggare som verkligen kan hantverket, exempelvis https://www.stb.se/. Att anlita den lokala snickaren eller att köpa det billigaste takmaterialet man hittar duger inte. Ett slarvigt utfört takbyte kan innebära att man får ett tak som inte håller tätt och som snart måste läggas om igen.