Nytt liv åt dina trägolv

Få material klår massivt trä när det kommer till golv – vackra, gedigna plankor ger ett levande intryck och en naturligt ombonad och varm känsla. Trägolv kan innefatta såväl parkettgolv i olika mönster och träslag, som traditionella plankgolv. Har du trägolv där hemma vet du dock säkert att de inte bara är vackra, utan att de också är relativt mjuka – vilket innebär att det med tiden oundvikligen uppstår slitage. Som tur är går det att renovera trägolv relativt enkelt, och få dem att se som nya ut igenLösningen heter golvslipning.

 

Förutsättningar för golvslipning

En golvslipning kan utföras på alla slags trägolv, förutsatt att det finns tillräckligt med slipmån. De flesta golv tål att slipas mellan 3 och 4 gånger, medan andra redan är väldigt tunna och inte har mycket till slipyta att jobba med. Är du osäker på hur tjockt ditt golv är, är ett tips att plocka bort en golvlist alternativt kika in där elementrören går ned genom golvet. Där brukar det vara hyfsat enkelt att komma åt att se en kant av golvet och på så sätt kunna mäta eller åtminstone höfta om tjockleken. En golvslipning går naturligtvis bra att göra på egen hand, men det är lite tidskrävande och stundvis slitsamt och många väljer att leja bort det.  

 

 

Behandla golvet efter slipning

När ditt trägolv väl är avslipat och fint, är det dags att behandla det. Det finns lite olika alternativ att välja mellan för behandling av trägolv – som t.ex. lackning, lutning eller oljning. Lackning ger en tåligare och mer slitstark yta än de andra behandlingarna, medan olja ger ett varmare intryck och lutning stärker träet och är perfekt om du önskar ett vitkalkat resultat. Golvslipning och behandling håller oftast golven fräscha under ganska många år, och är ett utmärkt sätt att ge nytt liv åt trötta och slitna trägolv.