Altandörr

Dubbel altandörr är bättre än ingen altandörr

Dubbel altandörr är bättre än ingen altandörr

Sommar och sol. Det är det många av svenskarna lever för. I nio månader tvingas de stå ut med olika grader av kyla, blåst, regn, snö och framför allt mörker. Det är när juni infaller sig som du kan öppna dörren till altanen, andas ut och spricka upp i ett stort leende över idén att det är här du ska spendera de kommande tre månaderna. Den enda dörr du ska vandra genom är altandörren, och enbart för att fylla på din drink eller gå på toaletten. 

Ute i solstolen på altanen kan du sitta och filosofera över världsliga och icke-världsliga ting. Du slänger ett öga genom solglasögonen på altandörren som står på vid gavel och släpper in frisk luft i huset. Den där dörren är rätt bra att ha, tänker du. Och du har förstås rätt. Altandörren är som är som en portal mellan den trånga, trista och instängda inomhusmiljön och paradiset ute i solen på din altan. 

 

En himla omväg

Tänk om du inte hade haft altandörren, tänker du plötsligt. Tänk om du hade haft en altan, men ingen dörr som kunde länka altanen till bostaden. Varenda gång du skulle gå ut på altanen hade du med andra ord fått gå ut genom ytterdörren, gå runt huset till altanen som du byggde med egna händer för trettio år sedan. Varenda gång. 

Så med andra ord hade du varje gång som du nått botten på ditt drinkglas och varit i behov av påfyllning fått resa dig, kliva ned från altanen och gå runt huset. För att därefter gå tillbaka samma runda när du blandat dig en ny grogg. Det blir ett himla springande. Altandörren är så viktig att du nästan borde ha två stycken. En altandörr dubbel. För du ska inte bli besegrad av en icke-befintlig dörr när du ska dricka grogg på altanen.